Bakina bučnica

Jer bakina je najfinija <3

Ovo će biti jedan od 'najnetočnijih' recepata, barem što se punjenja tiče, jer ga i ja osobno svaki puta drugačije radim.
Prvi puta kada sam radila vučeno tijesto završilo je u smeću. Da, da, nisam trebala baciti, moglo se iskoristiti za nešto drugo, ali ponekad sam jako impulzivna u kuhinji te ono što ne uspije niti ne pokušavam spasiti na drugi način već krenem sve ponovno (još sam, relativno, mlada, naučit ću i spašavati upropašteno).
Ispostavilo se da sam tijesto zamijesila pretvrdo. Nakon par pokušaja dobila sam odgovarajuću kompaktnost i elastičnost za odličnu savijaču, krumpirušu ili bučnicu!

Bakin recept za jednu punu tepsiju:
- 500g glatkog brašna
- 1 dcl ulja
- topla voda

Sastojke pomiješati i mijesiti dok ne dobijete kompaktnu, pomalo ljepljivu smjesu (mora se moći odljepiti samo od sebe s vaših prstiju i posude u kojoj ste mijesili).Sol nikako stavljati jer će zbog soli tijesto pucati kada ćete ga vući. Kada ste gotovi sa tijestom, stavite ga na tanjur, jako tanko premažite sa uljem kako ne bi poprimilo suhu koricu, pokrijte čistom krpom i ostavite na toplome da odstoji barem pola sata.

U tih pola sata, pripremite svoj nadjev. Tu slijedi moja 'netočnost'. Iskreno nikad nisam vagala buču, uvijek nekako odokativno odaberem jednu veću ili dvije manje.

Za nadjev:
- buča, jedna veća ili dvije manje
- 500 g svježeg kravljeg sira
- 1 cijelo jaje
- sol

Buču ogulite, očistite i naribajte, potom naribanu dobro posolite i ostavite 10-ak minuta da sol izvuče višak vode. Kada je sol odradila svoje, dobro iscjedite te pomiješajte sa ostalim sastojcima. Soli stavite po svome ukusu, samo stavite malo više jer je u tijestu nema.

Pripremite i pobrašnite površinu na kojoj ćete razvlačiti tijesto. Ja imam jedan stolnjak koji mi služi samo za valjanje tijesta, preporučam da ga imate i vi.Tijesto stavite na sredinu i blago pobrašnite površinu te sa valjkom ga lagano raširite u sve strane. Valjkom je dovoljno malo razvaljati kako bi vam pomoglo kasnije ručno ga vući. Nakon toga krenite sa rukama. Ako niste sigurni u svoje ruke za prvi puta, blago ih poškropite uljem kako se ne bi lijepile za tijesto. I vucite! Tu nema znanstvene fantastike kako to treba raditi, s vremenom ćete dobiti osjećaj koliko treba, na koji način i koja je krajnja točka prije pucanja tijesta. Jedini savjet koji mogu dati je da tijesto vučete iz sredine, kako vam ona ne bi ostala deblja spram rubova. I ponavljajte postupak sa svih strana dok ne dobijete površinu za punjenje koju ste htjeli (moja željena površina je uglavnom 140x70 cm, tolika mi je radna površina).
Kada ste razvukli tijesto, stavite punjenje i ravnomjerno ga rasporedite te potom srolajte nadjeveno tijesto. Uvijek radim dvije role, odnosno rolam s jedne i druge (šire) strane tijesta. Nakon toga savijaču režem tanjurom jer mi tanjur neće preprezati stolnjak i radnu površinu, a definitivno će mi slijepiti stijenke savijače na mjestu gdje ju želim prerezati. Štruce prebacim u prethodno nauljenu tepsiju i blago poškropim savijaču uljem.
Pečem na 180ºC na 40-50 minuta.

Nakon toga smo neumjereni u bučnici 🙂

previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Slider


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *