Ratatouille

Rata šta?

Moja prva reakcija kada sam čula ovu riječ. Ne kada sam čula za jelo, već za riječ. Bilo je to davne 2007. godine kada je i izašao animirani film istoga naziva. Nisam ni malo povezivala što se krije iza toga.
Par godina nakon toga ratatouille me prati svako malo, bilo u restoranima, bilo po društvenim mrežama, ali uvijek sam nekako odgađala uhvatiti se u koštac s njime i napraviti ga.
Sve do ovoga ljeta i sezone sočnih tikvica, rajčica, patlidžana...

Raznih je recepata za ovo jelo, a ja sam se poslužila onime što mi je bilo pri ruci!

- 2 patlidžana
- 2 tikvice
- 4 rajčice
- 1 paprika
- 1 luk
- 2 češnja češnjaka
- 2 dcl pasirane rajčice
- začini: sol, papar, ružmarin

Budući da sam htjela imati i vizualno lijepo jelo, patlidžane, tikvice i rajčice sam rezala na tanke ploške. Vjeruj mi da mi je ovo bio najteži dio posla jer nemam široki ribež koji bi mi olakšao posao i uštedio vrijeme.
Nakon narezanih patlidžana, tikvica i rajčice, pripremala sam podlogu.
Dinstala sam narezani luk na maslinovom ulju dok nije postaklenio te dodala češnjak i dinstala još kratko. Zatim sam dodala narezanu papriku, kratko ju popržila na luku i na sve to dodala pasiranu rajčicu i začine te reducirala 15-ak minuta.
- savjet: ja sam koristila domaću pasiranu rajčicu zbog koje mi je ratatouille bio dosta tekući, stoga ili koristi kupovnu pasiranu rajčicu, ili domaću dobro reduciraj da izgubi višak vode.-

Kada se podloga dovoljno prodinstala, pokrila sam s njom dno kemaričke posude i krenula slagati narezane ploške.
Ploška patlidžana, ploška tikvice, ploška rajčice. I tako sve dok nisam popunila cijelu zdjelu. Posipala sve dobro sa začinima, prekrila s aluminijskom folijom i stavila peći na 160 stupnjeva na 50 minuta, te nakon toga bez folije dodatnih 20 minuta.

Za prvi puta ja sam prezadovoljna! Harmonija okusa je božanstvena!
I definitivno za sljedeći put radim u veeeelikoj posudi 🙂

Probaj i javi kako ti je ispalo!

previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Slider


One thought on “Ratatouille”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *