Domaći koncentrat rajčice

Veliki sam ljubitelj rajčice, svježe, pasirane, soka od rajčice, umaka i juha. Kod mojih roditelja, priprema zimnice je 'pod mus' svake godine pa tako i pasirana rajčica. Ono u čemu se nisam okušala do ove godine je domaći koncentrat rajčice. Uvijek bi domaću pasiranu rajčicu koristila za većinu jela, a kupovnu samo kada bih ostala bez domaće.
Iako moram priznati da se ponekad kupovna pokazala boljom, točnije, ne bi previše razvodnila jelo.
Odlučila sam isprobavati više novih, i meni nepoznatih stvari, pa sam počela ovim lakšim korakom, pravljenjem koncentrata rajčice.

Iskoristila sam 5-6 kilograma rajčice (ne pitajte me za sortu, ne razumijem se u to). Uzela bih i više rajčice, ali prostorno sam ograničena, a i prvi je put 🙂

Rajčicu očistila od zelenih dijelova, razrezala na par komada i stavila u veliki lonac na kuhanje.
Htjela sam aromatičnu rajčicu te sam začinila s malo soli i papra, suhim začinima poput majčine dušice, origana, bosiljka i lovorov list (lovor sam prije pasiranja izvadila).

Rajčica se kuhala otprilike sat vremena te sam ju propasirala kroz improviziranu pasirku, obično kuhinjsko cjedilo. Ni jedna sjemenka nije prošla, tako da je odlično poslužilo!

Nakon pasiranja, sok rajčice sam vratila na kuhanje i kuhala dok nije isparila 1/4 smjese.

Najveća improvizacija je uslijedila za cijeđenje rajčice. Ponovno je poslužilo već spomenuto cjedilo, ali i gaza koja je zadržavala 'meso rajčice' na okupu.

Kada je sve bilo protisnuto kroz gazu, ostala je vrlo mala količina od prvotno skuhane rajčice. Neka vas to ne obeshrabri jer ste ovim postupkom samo uklonili višak vode koji bi vam svakako ispario iz jela, ili smetao u jelu (?).

Krajeve gaze povežite zajedno te gazu objesite negdje gdje se još može ocijediti višak vode. Kada gaza više ne bude vruća, i kada višak vode više ne ide 'samostalno' van, imate svoju koncentriranu rajčicu.

Prije spremanja, naravno, teglice zagrijte na 200 stupnjeva u pećnici te u tako vruće spremite koncentrat.

I napravili ste svoj koncentrat rajčice!

Najgore od svega je što je toliko fino, da se bojim kako će se prije pojesti kao namaz na kruhu nego što ću uspjeti ispobavati u varivima i jelima 🙂

Probajte i javite dojmove! 🙂

previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Slider


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *