Domaći namaz od lješnjaka i rogača

Domaći namaz od lješnjaka i rogača

Rogač.

Definitivno zanemarena namirnica.

Možda ste primjetili da u nekoliko postova spominjem rogač, tu odličnu biljku punu zdravih stvari. Moram priznati da sam ga zaboravila i zanemarila. Dok sam živjela kod roditelja, baka je redovno pripremala gibanicu s rogačem ili pitu s jabukama i rogačem. Sjećam se da me je fascinirao okus i miris, a kod kuće su se vodile bitke sa čime će biti sljedeća gibanica, mak, orasi ili rogač.

Od kako sam se preselila od kuće, a tome je već šesta godina, nisam imala doticaja s rogačem. Tu i tamo bi ga uočila na policama trgovina, ali to bi bio vrhunac.

Ovo ljeto bili smo u Komiži na otoku Visu, a u blizini apartmana u kojem smo odsjeli, je jedini mlin u Hrvatskoj za mljevenje rogača. Ne mogu vam ni opisati taj predivan miris koji budi sjećanja na bakinu gibanicu s rogačem. Budući da su u Komiži višestoljetni nasadi rogača, nema boljeg mjesta za kupiti kvalitetan mljeveni rogač!

Istina je da mi je trebalo malo duže vremena za pronalazak motivacije što sve napraviti s rogačem, ali vjerujte mi, jednom kada se zaljubite u okus i miris rogača, nema nazad!

Na blogu je već recept za pužiće s rogačem, a s ovim sam otišla korak dalje i napravila slatki namaz od lješnjaka i rogača. Bila sam skeptična na početku, ali ispao je odlično.

Probajte!

Javite dojmove!

Sastojci

  • 300 grama lješnjaka
  • 1 prstohvat soli
  • 4 žličice mljevenog rogača
  • 3-4 žličice sladila šećer u prahu, med, sirup agave

Upute

  1. Prije svega, lješnjake pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 14 minuta. Na pola vremena lješnjake malo izmješajte kako bi se jednako pekli sa svih strana.

  2. Nakon pečenja, dajte im par minuta da se ohlade te ih kroz dlanove ili s kuhinjskom krpom dobro protrljajte kako bi što više skinuti ljuske.

  3. Kada ste ih očistili, stavite ih u blender i miksajte dok ne dobijete tekuću kremastu masu.

  4. Zatim dodajte mljeveni rogač, sol i sladilo (rogač i sladilo možete ili smanjiti i pojačati, ovisno koliki intenzitet okusa želite).

  5. Ako vam se masa čini pregusta, dodajte žlicu po žlicu ulja dok ne dobijete razmazivost koju želite.

  6. Dobar tek 🙂

 

previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Slider


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *